Student & Starter kritisch over eventuele komst Student Hotel

Afgelopen week heeft Student & Starter zich kritisch uitgelaten over de gesprekken van de gemeente Utrecht met een student-hotel-achtige partij.

In Amsterdam, Groningen, Den Haag en Rotterdam zijn al meerdere Student Hotels te vinden. Deze bedrijven geven zich uit als hotel terwijl zij in principe gewoon woonruimte verhuren aan studenten. Studenten kunnen voor maximaal een jaar een kamer huren bij het hotel. Echter wordt de studenten geen huurcontract aangeboden, maar een hotelovereenkomst.

Dit betekent dat de desbetreffende studenten geen recht op huurbescherming hebben. Dat houdt onder andere in dat je bij een Student Hotel tot wel 1100 euro voor 19 vierkante meter kan betalen. Daarnaast mag bij een hotelvergunning de verhuurder zich toegang tot de gehuurde kamer verschaffen. In het huurrecht zou dit onder huisvredebreuk vallen, maar bij een hotel is dat niet het geval. Ook kunnen huurders bij een Student Hotel relatief snel en gemakkelijk op straat worden gezet.

Student & Starter is fel tegen de komst van Student Hotels zo lang zij zich niet aan de huurwetgeving willen houden en zal zich hier actief tegen in blijven zetten in de toekomst. We betreuren de keuze van de gemeente om in gesprek te gaan met deze partij en hopen dat de raad ervoor kiest om niet in zee te gaan met hen.